Skutki społeczne i ekonomiczne
1) stworzenie warunków dla wzrostu bezpieczeństwa
białkowego kraju, wynikającego z wykorzystania rodzimych surowców co ma
znaczenie strategiczne, antyimportowe, ekonomiczne i proekologiczne;
2) stymulacja gospodarcza regionów o słabszych warunkach
glebowych, ze względu na wprowadzenie do produkcji rolnej roślin
strączkowych, które mogą być na takich glebach uprawiane oraz
stymulacja rozwoju przedsiębiorczości pozarolnej w postaci rozwoju
przetwórni pasz bazujących na wytworzonym materiale (szczególnie w
regionach o słabiej rozwiniętym rolnictwie);
3) ograniczenie zanieczyszczenia środowiska (powietrza i gleby) dzięki
zmniejszonemu wykorzystaniu nawozów azotowych i paliw kopalnych oraz
uproszczonym systemom uprawy w zróżnicowanym i proekologicznym
płodozmianie;
4) oszczędności wynikające z wprowadzenia niskonakładowych
technologii uprawy;
5) stworzenie podstaw naukowych do hodowli ulepszonych odmian
roślin strączkowych pozbawionych dotychczasowych wad;
6) podniesienie kwalifikacji zawodowych rolników,
uwzględniających nowoczesne technologie uprawy, skutki następcze roślin
strączkowych w płodozmianie i możliwości samozaopatrzenia w
wysokobiałkowe komponenty pasz;
7) poznanie aktualnej wartości pokarmowej
nowych odmian roślin strączkowych pozwoli na wprowadzenie nowych
wartości do polskich norm żywienia drobiu i trzody chlewnej, w
konsekwencji - lepsze wykorzystanie tych komponentów paszowych przez
zwierzęta oraz poprawa ekonomiki odchowu wpłynie na zwiększenie zysków
rolników;
8) opracowanie receptur koncentratów wysokobiałkowych i
mieszanek pełnoporcjowych wyłącznie na bazie pasz krajowych zwiększy
atrakcyjność ofert produkcyjnych małych gospodarstw rolnych (w tym
rodzinnych) i ekologicznych;
9) możliwości prowadzenia zintegrowanej produkcji rolnej (od
pola do stołu), która wpłynie na zwiększenie zdolności wytwórczych
produktów lokalnych w oparciu o wyłącznie miejscowe pasze, w
konsekwencji nastąpi zwiększenie miejsc pracy oraz wzrost dochodów
rolników i pracowników przemysłu rolno-spożywczego;
10) korzystne warunki dla samoorganizacji i wzrostu rynku
pracy na poziomie lokalnym/gminnym przez organizację spółek produkcji
nasion, obrotu surowcem i współpracę z zakładami paszowymi i fermami
zwierząt;
11) stworzenie warunków dla produkcji żywności pozbawionej
komponentów pochodzenia GMO, uwzględniającej gusty konsumentów.