Przewidywane efekty główne
Wyniki
uzyskane z realizacji programu wieloletniego umożliwią:
Planowany wzrost krajowej produkcji białka roślinnego opiera się o następujące przesłanki:
Aktualny import białka paszowego wynosi ok. 1 mln. ton rocznie. Przewidywany, równoległy wzrost produkcji zwierzęcej powinien spowodować wzrost zapotrzebowania na importowane białko paszowe do ilości 1.3 mln ton. Uzyskanie w wyniku realizacji programu 650 000 ton białka spowoduje zmniejszenie importu o 50%.
- poznanie przyczyn i usunięcie wad roślin strączkowych oraz wprowadzenie nowych technik selekcji, a w konsekwencji umożliwienie wyhodowania ulepszonych odmian o bardziej stabilnych i jakościowo lepszych plonach nasion;
- poprawienie jakości materiału siewnego odmian roślin strączkowych;
- wskazanie praktyce rolniczej najlepszych rozwiązań technologicznych, uwzględniających opłacalność uprawy roślin strączkowych i motylkowatych drobnonasiennych na cele paszowe i nasienne;
- wprowadzenie nowych, udoskonalonych rozwiązań w agrotechnice roślin strączkowych zwiększających wykorzystanie ich potencjału plonotwórczego i chroniących środowisko glebowe przed degradacją;
- wsparcie dla zrównoważonego rolnictwa poprzez zwiększenie bioróżnorodności upraw, a w konsekwencji zwiększenie żyzności gleb oraz zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska;
- zmniejszenie zależności od importu komponentów białkowych pasz, co odpowiada zwiększeniu bezpieczeństwa paszowego kraju;
- poznanie aktualnej wartości pokarmowej i przydatności żywieniowej krajowych nasion roślin strączkowych, produktów rzepakowych oraz suszonych wywarów oraz określenie możliwości optymalnego łączenia ich ze sobą w mieszankach i dawkach pokarmowych;
- poznanie możliwości częściowej i/lub całkowitej substytucji białka poekstrakcyjnej śruty sojowej przez krajowe źródła białka zarówno w drobnych gospodarstwach ekologicznych jak i przemysłowych fermach zwierzęcych;
- poszerzenie wiedzy o wpływie niektórych krajowych źródeł białka na funkcje fizjologiczne przewodu pokarmowego, procesy trawienne i fermentacyjne oraz bliższe poznanie mechanizmów ograniczających strawność składników pokarmowych i sposobów przeciwdziałania.
Planowany wzrost krajowej produkcji białka roślinnego opiera się o następujące przesłanki:
- areał uprawy roślin strączkowych, przy zachowaniu dotychczasowych dopłat, wzrośnie do 500 000 ha. co przekłada się na produkcję ok. 300 000 ton białka paszowego.
- produkcja białka rzepakowego wzrośnie o 200 000 ton.
- produkcja białka z suszonych wywarów wzrośnie o 150 000 ton.
Aktualny import białka paszowego wynosi ok. 1 mln. ton rocznie. Przewidywany, równoległy wzrost produkcji zwierzęcej powinien spowodować wzrost zapotrzebowania na importowane białko paszowe do ilości 1.3 mln ton. Uzyskanie w wyniku realizacji programu 650 000 ton białka spowoduje zmniejszenie importu o 50%.