Obszary badawcze i wykonawcy programu                  

Obszar 4                                                                                              powrót

Krajowe źródła białka roślinnego w żywieniu zwierząt  monogastrycznych (prof. dr hab. Andrzej Rutkowski UP Poznań)

Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Współpraca: Zakład  Doświadczalny Żywienia Zwierząt w Gorzyniu, Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu,  Wytwórnia Pasz „Morawski” w Kcyni , Poznańska Hodowla Roślin w Tulcach, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt w Jabłonnie, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Instytut Rozrodu i Badań Żywności PAN w Olsztynie

Zadanie 4.1. Ocena wartości pokarmowej krajowych źródeł białka roślinnego
Zadanie 4.2. Ocena możliwości stosowania krajowych źródeł białka w gospodarstwach tradycyjnych i ekologicznych
Zadanie 4.3. Ocena przydatności oraz określenie granicznych udziałów krajowych źródeł białka roślinnego dla zwierząt gospodarskich z ferm przemysłowych
Zadanie 4.4. Wpływ zabiegów technologicznych na podwyższenie wartości pokarmowej krajowych źródeł białka roślinnego
Zadanie 4.5. Wpływ krajowych źródeł białka roślinnego na stan funkcjonowania  przewodu pokarmowego zwierząt oraz jakość produktów zwierzęcych