Obszary badawcze i wykonawcy programu
Obszar 4 powrót
Krajowe źródła białka roślinnego w żywieniu zwierząt monogastrycznych (prof. dr hab. Andrzej Rutkowski UP Poznań)
Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w PoznaniuWspółpraca: Zakład
Doświadczalny Żywienia Zwierząt w Gorzyniu, Instytut Genetyki Roślin
PAN w Poznaniu, Wytwórnia Pasz „Morawski” w Kcyni , Poznańska
Hodowla Roślin w Tulcach, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt w
Jabłonnie, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Instytut Rozrodu i Badań Żywności PAN w Olsztynie
Zadanie 4.2. Ocena możliwości stosowania krajowych źródeł białka w gospodarstwach tradycyjnych i ekologicznych
Zadanie 4.3. Ocena przydatności oraz określenie granicznych udziałów krajowych źródeł białka roślinnego dla zwierząt gospodarskich z ferm przemysłowych
Zadanie 4.4. Wpływ zabiegów technologicznych na podwyższenie wartości pokarmowej krajowych źródeł białka roślinnego
Zadanie 4.5. Wpływ krajowych źródeł białka roślinnego na stan funkcjonowania przewodu pokarmowego zwierząt oraz jakość produktów zwierzęcych