Zadanie |
Nazwa zadania |
Wykonawca |
Obszar 1. Koordynacja zadań realizowanych w ramach obszarów badawczych objętych Programem |
1. |
Koordynacja zadań realizowanych w ramach obszarów badawczych objętych Programem więcej...
|
IUNG-PIB Puławy
|
Obszar 2. Nowe metody i techniki dla ulepszenia wartości odmian roślin strączkowych. |
2.1 |
Poprawa wartości użytkowej grochu (Pisum sativum L.), łubinu wąskolistnego (Lupinus angustifolius L.) oraz łubinu białego (L.albus L.) poprzez obniżenie w nasionach zawartości antyżywieniowych oligosacharydów rodziny rafinozy oraz obniżenie podatności grochu na askochytozę. więcej...
|
Instytut Genetyki Roślin PAN |
2.2 |
Identyfikacja genów warunkujących zawartość alkaloidów oraz zawiązywanie i utrzymywanie organów generatywnych u łubinów. więcej...
|
2.3 |
Zastosowanie metod biotechnologicznych dla zwiększenia i przyspieszema postępu biologicznego w hodowli roślin strączkowych. więcej...
|
2.4 |
Krzyżowania oddalone w obrębie rodzajów Lupinus, Pisum i Vicia poszukiwanie nowej zmienności genetycznej i sposobu skrócenia cyklu hodowlanego z wykorzystaniem kultur in vitro. więcej...
|
2.5 |
Analiza zmienności, sposobu dziedziczenia wskaźników fizjologicznych u łubinu wąskolistnego l grochu siewnego oraz możliwości ich wykorzystania w ulepszaniu produktywności roślin. więcej...
|
2.6 |
Fotosynteza liści, formowanie i aborcja organów generatywnych, rozwój korzeni oraz wiązanie azotu atmosferycznego jako procesy istotne dla poziomu i jakości plonu roślin strączkowych w warunkach stresowych. więcej...
|
Obszar 3. Agrotechniczne sposoby zwiększenia wykorzystania potencjału biologicznego roślin strączkowych w aspekcie efektów l produkcyjnych, środowiskowych i ekonomicznych. |
3.1 |
Doskonalenie technologii uprawy roślin strączkowych ze szczególnym uwzględnieniem bobiku, łubinu białego i soi w aspekcie efektów produkcyjnych, środowiskowych i ekonomicznych dla rolnictwa zrównoważonego. więcej...
|
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
3.2 |
Produkcyjność i produktywność roślin strączkowych w uprawie konserwującej z uwzględnieniem integrowanej ochrony roślin. więcej...
|
3.3 |
Rozmieszczenie roślin w łanie a rozwój, plonowanie i jakość nasion najplenniejszych odmian grochu, bobiku, łubinu i soi w różnych regionach kraju. więcej...
|
3.4 |
Efekty stosowania bioregulatorów oraz diagnostyka patogenów grzybowych zasiedlających nasiona roślin strączkowych uprawianych w warunkach integrowanej ochrony roślin. więcej...
|
3.5 |
Określenie możliwości uprawy ozimych form roślin strączkowych, uprawy pasowej oraz efektów stosowania hydrożeli w warunkach agroklimatycznych Polski. więcej...
|
3.6 |
Opracowanie technologii uprawy soi z uwzględnieniem warunków regionalnych kraju. więcej...
|
Obszar 4. Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla drobiu i świń poprzez właściwe skarmianie i uzyskanie produktów zwierzęcych wysokiej jakości. |
4.1 |
Monitoring składników pokarmowych i substancji antyżywieniowych nowych odmian nasion roślin strączkowych i innych krajowych źródeł białka roślinnego pod kątem ich przydatności żywieniowej. więcej...
|
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
4.2 |
Ocena przydatności i wartości żywieniowej nasion krajowych odmian soi, optymalizacja procesów redukujących zawarte w nich czynniki antyżywieniowe. więcej...
|
4.3 |
Opracowanie nowych receptur koncentratów wysokobiałkowych i programów żywieniowych przydatnych w produkcji pasz dla lokalnych wytwórni i gospodarstw rolnych. więcej...
|
4.4 |
Ocena jakościowa surowców zwierzęcych wyprodukowanych na bazie rodzimych źródeł białka roślinnego. więcej...
|
4.5 |
Zwiększenie wartości odżywczej wybranych komponentów pasz pochodzących z rodzimych źródeł białka roślinnego. więcej...
|
4.6 |
Rodzime źródła białka jako modulator trawienia i prozdrowotnego funkcjonowania przewodu pokarmowego u zwierząt monogastrycznych. więcej...
|
Obszar 5. Doskonalenie i rozwój systemu rynkowego obrotu surowcami rodzimych roślin białkowych poprzez komercjalizację produktów, wykreowanie modelowej, stymulującej rozwój popytu na rodzime rośliny białkowe, strategii biznesowej kreatora rynku, a także monitorowanie i prognozowanie skutków ekonomiczno-finansowych podmiotów uczestniczących w rynku rodzimych roślin białkowych. |
5. |
Doskonalenie i rozwój systemu rynkowego obrotu surowcami rodzimych roślin białkowych poprzez komercjalizację produktów, wykreowanie modelowej, stymulującej rozwój popytu na rodzime rośliny białkowe, strategii biznesowej kreatora rynku, a także monitorowanie i prognozowanie skutków ekonomiczno-finansowych podmiotów uczestniczących w rynku rodzimych roślin białkowych. więcej...
|
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
Obszar 6. Zwiększenie wykorzystania potencjału paszowego trwałych użytków zielonych w produkcji białka poprzez ich renowację. |
6. |
Zwiększenie wykorzystania potencjału trwałych użytków zielonych w produkcji białka paszowego dla bydła mlecznego. więcej...
|
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach |