Strona główna
Informacje, zalecenia


Zalecenia żywieniowe Email

Opracowanie naukowe będące podsumowaniem wybranych dotychczasowych badań oraz prac wdrożeniowych przeprowadzonych w ramach realizacji programów wieloletnich: „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach” oraz „Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju”.

Stanowią one zalecenia żywieniowe przeznaczone przede wszystkim dla rolników, wytwórni pasz, ODR-ów oraz uczniów średnich i wyższych szkól rolniczych i hodowlanych.

Zgodnie z założeniami programów, opracowanie niniejsze informuje o aktualnym stanie wiedzy dotyczącym możliwości stosowania w żywieniu świń i drobiu krajowych roślinnych pasz wysokobiałkowych będących potencjalnymi zamiennikami importowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej.. link...

 
Zalecenia dotyczące podsiewu Trwałych Użytków Zielonych

30.01.2019 Instytut Technologiczno-Przyrodniczy, Zakład Użytków Zielonych w Falentach wydał materiały informacyjne pt. "Podsiewy trwałych użytków zielonych a jakość pasz i efekty żywienia bydła".    link...

 
Współczynniki strawności jelitowej Email

19.05.2017 Opublikowano współczynniki strawności jelitowej oraz wartość AMENN wybranych odmian roślin strączkowych oznaczone zostały przy pomocy metody różnicowej na  21 dniowych kogutkach ROSS 308. link...

 
Lista środków ochrony roślin strączkowych Email

20.02.2017 Ukazała się lista środków ochrony roślin strączkowych stan na 20.02.2017 lista środków ochrony

 
Kalkulacje opłacalności Email

16.09.2016 Kalkulacje opłacalności uprawy roślin strączkowych   link...

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 2