Zadanie 6 |
Zadanie 6. „Zwiększenie wykorzystania potencjału trwałych użytków zielonych w produkcji białka paszowego dla bydła mlecznego".
Wykonawca: Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach
Cel: Ocena przydatności dwóch metod podsiewu zdegradowanych łąk położonych na glebach mineralnych i organicznych, wykonanych w dwóch terminach, poprzez określenie optymalnych warunków uzyskania wysokiej jakości kiszonki z runi łąkowej z dużym udziałem roślin motylkowatych z uwzględnieniem efektów żywieniowych oraz ilościowych i jakościowych cech mleka..
Harmonogram realizacji zadania z podziałem na etapy: 1) Etap I – 2016 r.:
2) Etap II – 2017 r.:
3) Etap III – 2018 r.:
4) Etap IV – 2019 r.:
5) Etap V – 2020 r.:
Sposób wykorzystania wyników realizacji zadania: Proponowane w zadaniu metody podsiewu ukierunkowane na poprawę wykorzystania potencjału produkcyjnego trwałych użytków zielonych i jakości uzyskanych z nich pasz, są ważne ze względu na możliwość ograniczenia zużycia drogich wysokobiałkowych pasz treściwych. Najtańszym sposobem renowacji jest metoda podsiewu, która wpisuje się w politykę rolną UE zmierzającą do niskonakładowych form produkcji oraz wykorzystania odnawialnych źródeł energii w rolnictwie. Rozwiązanie problemu w zakresie doskonalenia technologii podsiewu użytków zielonych, zwłaszcza na glebach torfowo-murszowych, pozwoli na efektywne wykorzystanie ich potencjału produkcyjnego również w wyniku intensywnego rozwoju nowo wprowadzonych gatunków traw i roślin motylkowatych drobnonasiennych w ruń łąkową lub pastwiskową. Wykorzystanie odmian tetraploidalnych traw i roślin motylkowatych drobnonasiennych charakteryzujących s1ę dużym potencjałem produkcyjnym znacząco wpłynie na poprawę strawności i smakowitości uzyskanej paszy oraz poprawę bilansu energetyczno-białkowego dawek pokarmowych, ważnych w racjonalnym żywieniu bydła zarówno mlecznego oraz mięsnego. Uzyskane wyniki badań dadzą odpowiedź na pytanie jaka jest przydatność rum łąkowej z dużym udziałem roślin motylkowatych drobnonasiennych do zakiszania oraz jak kształtuje się jakość i wartość pokarmowa kiszonek wyprodukowanych z ich udziałem a ponadto w jakim zakresie można ją modyfikować poprzez stosowanie różnego rodząju dodatków kiszonkarskich. |
................................................................... Wpisany przez Administrator 18.01.16 Poprawiony 18.01.16 Liczba odwiedzin :3283 |