Zadanie 4.5 Drukuj

Powrót

Zadanie 4.5. Zwiększenie wartości odżywczej wybranych komponentów pasz pochodzących z rodzimych źródeł białka roślinnego".

Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Współpraca: Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jabłonnej

 

Cel: Zastosowanie procesów termiczno-barowych i enzymatycznych jako możliwość zwiększenia wartości pokarmowej pasz, otrzymanych z komponentów pochodzących z rodzimych źródeł białka roślinnego.

 

Harmonogram realizacji zadania z podziałem na etapy:

1) Etap I – 2016 - 2018 r.:

  • Wykonanie analiz chemicznych i doświadczeń biologicznych na drobiu i świniach żywionych dietami z udziałem różnych poziomów udziału nasion grochu i bobiku poddanym zabiegom termiczno-barowym.
  • Wykonanie doświadczeń na drobiu i świniach mających na celu optymalizację poziomów fitaz i proteaz w mieszankach paszowych.

2) Etap II – 2019 - 2020 r.:

  • Wybór optymalnych poziomów ekstrudowanych nasion grochu i bobiku w mieszankach oraz ich ocena w doświadczeniach żywieniowych na świniach i drobiu.
  • Wybór optymalnych poziomów fitaz i proteaz oraz ich ocena w doświadczeniach żywieniowych na świniach i drobiu.

 

Sposób wykorzystania wyników realizacji zadania:

Poznanie możliwości zwiększenia wartości odżywczej krajowych nasion roślin strączkowych i produktów rzepakowych pozwoli na zwiększenie ich udziału w mieszankach paszowych, a także na poprawę uzyskiwanych wyników produkcyjnych i ekonomicznych.
Będzie to kolejnym krokiem do ograniczenia importu poekstrakcyjnej śruty sojowej GMO czyli do zwiększenia bezpieczeństwa białkowego państwa. Polskie rolnictwo stanie się bardziej konkurencyjne dla pozostałych krajów UE.

...................................................................
Wpisany przez Administrator    18.01.16

Liczba odwiedzin :2146