Zadanie 4.6 |
Zadanie 4.6. „Rodzime źródła białka jako modulator trawienia i prozdrowotnego funkcjonowania przewodu pokarmowego u zwierząt monogastrycznych". Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Współpraca: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jabłonnej
Cel: Zdefiniowanie korzystnych czynników fizykochemicznych nasion roślin strączkowych, istotnych z punktu widzenia optymalnego żywienia zwierząt i zdrowia konsumentów.
Harmonogram realizacji zadania z podziałem na etapy: 1) Etap I – 2016 - 2017 r.:
2) Etap II – 2018 - 2020 r.:
Sposób wykorzystania wyników realizacji zadania: Poznanie wpływu nasion roślin strączkowych oraz rzepaku na parametry funkcjonowania przewodu pokarmowego jest podstawą do prawidłowego bilansowania mieszanek paszowych z udziałem nasion roślin co będzie przekładało się bezpośrednio na ich maksymalne wykorzystanie przez zwierzęta. Określenie wpływu substancji chemicznych lub cech fizycznych nasion roślin strączkowych oraz rzepaku na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz proces trawienia zwierząt pozwoli na "pro żywieniowe" ukierunkowanie hodowców roślin strączkowych oraz umożliwi utworzenie standardu jakości żywieniowej nasion roślin strączkowych. Szczególnie istotne będzie zwiększenie statusu zdrowotnego zwierząt gospodarskich żywionych nasionami roślin strączkowych, co będzie miało bezpośrednie przeniesienie na zwiększenie bezpieczeństwa żywności i konsumentów. |
................................................................... Wpisany przez Administrator 18.01.16 Liczba odwiedzin :2075 |