Zadanie 4.2 |
Zadanie 4.2. „Ocena przydatności i wartości żywieniowej nasion krajowych odmian soi, optymalizacja procesów redukujących zawarte w nich czynniki antyżywieniowe". Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Cel: Optymalizacja metod uszlachetniania nasion krajowych odmian soi z przeznaczeniem na żywienie zwierząt monogastrycznych.
Harmonogram realizacji zadania z podziałem na etapy: 1) Etap I – 2016 r.:
2) Etap II – 2017 - 2018 r.:
3) Etap III – 2019 - 2020 r.:
Sposób wykorzystania wyników realizacji zadania: Uzyskane rezultaty będą nowatorskie w skali kraju. Z jednej strony będą stanowić dla hodowców roślin informacje o żywieniowej przydatności krajowych odmian soi, a z drugiej pozwolą rolnikom i wytwórniom pasz na ich racjonalne zagospodarowanie. Wkomponowanie do mieszanek pełnoporcjowych nowej białkowej paszy powinno wpłynąć na dalsze ograniczenie uzależnienia kraju od importu śruty sojowej. Bardzo istotne dla praktyki będzie dokonanie optymalizacji i wyboru właściwej metody lub metod fizycznego uszlachetniania nasion soi. Być może zostaną wyeliminowane koszty związane z suszeniem nasion soi po zbiorze a także umożliwiony zostanie ich zbiór przy zbyt dużej wilgotności. Polskie normy żywienia zwierząt wzbogacą się o dane informujące o wartości pokarmowej uszlachetnionych nasion krajowej soi. |
................................................................... Wpisany przez Administrator 18.01.16 Poprawiony 18.01.16 Liczba odwiedzin :2699 |